Vaccinatiecentra ELZ Scheldekracht in Wetteren en Wachtebeke: klaar voor de start

  • 16 februari 2021

Op dinsdag 9 februari 2021 organiseerde Eerstelijnszone Scheldekracht vzw, samen met de openbare besturen en het brede netwerk van partners in de eerstelijnszone, een rondgang in haar vaccinatiecentra voor de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Ook de pers was op dit moment uitgenodigd.

 

De opbouw van de vaccinatiecentra is zeer vlot verlopen. Eens de gezamenlijke beslissing was genomen om in Wachtebeke en Wetteren een centrum te voorzien, is snel werk gemaakt van een overheidsopdracht in de zoektocht naar een partner voor de fysieke opbouw van de centra. Alter Expo is uiteindelijk aangesteld om de centra in Wetteren en Wachtebeke te helpen opbouwen. De Eerstelijnszone volgde hiermee de aanbeveling van de Vlaamse overheid om een beroep te doen op de expertise van de eventsector. Daarnaast was de bijdrage van verschillende gemeentelijke diensten en andere partners zoals de politie en de brandweer niet te onderschatten.

De twee centra zijn elkaars ‘spiegel’ wat de eventuele uitwisseling van personeel gemakkelijk moet maken. Belangrijke aandachtspunten bij de bouw van dit centrum waren WIFI en ICT, goede bewaring en beveiliging van de vaccins, en uiteraard een inrichting die de coronarichtlijnen en ieders privacy respecteert. Eerder vond al een rondgang plaats voor de (para)medische betrokkenen bij de Eerstelijnszone. Op dit moment wordt er nog gewacht op de levering van nog een aantal materialen om daarna te kunnen testen.

Twee centra

Eerstelijnszone Scheldekracht bestaat uit acht gemeenten. Inwoners van Wetteren, Wichelen, Melle en Merelbeke zullen zich laten vaccineren in Wetteren. Inwoners van Wachtebeke, Destelbergen, Laarne en Lochristi kunnen terecht in Wachtebeke.

Beide centra worden voorzien van vier ‘lijnen’ waar mensen kunnen gevaccineerd worden. De Eerstelijnszone verwacht dat de eerste maanden met twee lijnen zal gewerkt worden omdat het aantal beschikbare vaccins in het begin nog beperkt zal zijn. Bij piekmomenten kan er opgeschaald worden naar vier lijnen.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de personeelspuzzel. Het is hartverwarmend dat zich al 1.300 mensen vrijwillig hebben aangemeld. Tijdens de eerste weken, wanneer het aantal toebedeelde vaccins nog beperkt is, zal de vaccinatie van start gaan met een kleine, vaste ploeg personeel. Dat biedt de kans om eventuele kinderziektes goed aan te pakken.

Mobiliteit

Het is de bedoeling zo veel mogelijk inwoners van het grondgebied van ELZ Scheldekracht te vaccineren. Daarom worden bijkomend inspanningen gedaan om de bereikbaarheid van de vaccinatiecentra te vergroten. De werkgroep mobiliteit, die bestaat uit de mobiliteitsambtenaren van de verschillende gemeentes, de politiezones en De Lijn werkt toe naar een optimale mobiliteit en vervoer van en naar beide vaccinatiecentra.

Foto © Geert Synnesael