Wanneer kan je samen met een huisgenoot gevaccineerd worden binnen ELZ Scheldekracht?

  • 30 maart 2021

In de week van 22 maart was er onduidelijkheid of 65-plussers die samen wonen, ook samen konden gevaccineerd worden wanneer slechts één van hen de uitnodiging had gekregen. Dat stond een tijdje zo op de uitnodigingsbrief.

 

 

We zetten even de verschillende situaties op een rijtje:

  • Jullie hebben allebei een uitnodiging gekregen voor dezelfde dag: Dan mogen jullie samen naar het vaccinatiecentrum komen. Je doet dat best op de eerste van de twee afspraken. Een afspraak verplaatsen is niet nodig. Je bevestigt wel best beide afspraken.
  • Jullie hebben allebei een uitnodiging gekregen maar niet voor dezelfde dag: Dan kan je naar het lokale callcenter bellen om te vragen je afspraak te verplaatsen naar dezelfde dag. Dat lukt wel alleen als er op die dag nog een vaccin vrij is. Dat moet ook hetzelfde type vaccin zijn als het vaccin waarvoor die persoon uitgenodigd was.
  • Jij hebt al een uitnodiging gekregen maar je huisgenoot nog niet: De ruimte om deze persoon mee in te plannen hebben we op dit ogenblik niet. We vragen je om je uitnodiging geduldig af te wachten en hiervoor niet naar het callcenter te bellen.

Het is dus mogelijk dat het niet kan. Op dat moment is het het best om toch gewoon op je uitnodiging in te gaan. Dan ben jij zelf alvast gevaccineerd. Het vaccinatiecentrum kan dan zijn planning volgen en op lange termijn vlotter iedereen vaccineren.

Het blijft ook heel belangrijk om te bevestigen dat je komt. Dan weten ze in het centrum dat jouw dosis van het vaccin benut zal worden. De vaccinaties worden per persoon ingepland. Voor elke uitnodiging die we versturen, is er een dosis gereserveerd. Iemand extra vaccineren kan alleen maar als er gaten zijn in de planning omdat mensen niet komen opdagen. Onze vaccinatiecentra doen er alles aan om zulke overschotten te vermijden. Daarom kunnen ze meestal geen inwonende partners mee vaccineren.

Wil je meer weten over hoe onze centra ervoor zorgen dat alle plekjes ingevuld raken en dat er geen vaccins verloren gaan? Klik hier.