Warme dagen

Wat is "Warme Dagen"?

Elk jaar hebben we periodes met heel warme dagen. Deze warmte is voor veel mensen niet alleen lastig, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Ouderen, kinderen, sporters en chronisch zieken zijn extra kwetsbaar in deze periode. Het is belangrijk om die mensen zoveel mogelijk te sensibiliseren om zich te beschermen tegen de warmte. 

Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit 3 fases, die aantonen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden voor en tijdens warmteperiodes. 

 1. De waakzaamheidsfase: Tijdens de waakzaamheidsfase vraagt Zorg en Gezondheid aan de professionelen die werken met kwetsbare doelgroepen om zich voor te bereiden op een mogelijke periode van langdurig warm weer. Op 15 mei verstuurt Zorg en Gezondheid een nieuwsbrief naar deze professionelen met een verwijzing naar de campagnewebsite www.warmedagen.be

 2. De waarschuwingsfase: De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op het moment dat mogelijke gezondheidseffecten door erg warme temperaturen worden verwacht. De algemene bevolking én de professionelen die werken naar kwetsbare doelgroepen worden op dat moment gevraagd om extra maatregelen te nemen om zichzelf en risicogroepen te beschermen. 

 3. De alarmfase: Deze fase wordt aanzien als een crisisfase en is belangrijk om extra maatregelen te kunnen (laten) nemen bovenop de maatregelen die reeds genomen worden tijdens de waarschuwingsfase. Experten en beleidsmakers zullen in overleg afwegen of een opschaling naar de hoogste fase van het nationale ozon- en hitteplan nodig is.

 

water 4

Ontdek wat jij kan betekenen op warme dagen!

Wat kan je doen?

Informeer burgers via folders, affiches, facebookberichten, beeldschermen,... Via deze webpagina kun je gratis promomateriaal bestellen. Belangrijk is ook om voldoende drinkwater te voorzien!

Tip: je kan de folder omvormen tot een windmolentje. Plaats een windmolentje bij de folders, zo vallen ze meer op.

 

Wanneer start de communicatie rond warme dagen?


Vanaf 15 mei tot 15 september loopt de waakzaamheidsfase van warme dagen.
Communiceer extra tijdens hittegolven. Via de nieuwsbrief van warme dagen word je op de hoogte gehouden van aankomende warme dagen.

Wie kan zich inzetten voor warme dagen?

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken kunnen organisaties en professionals die werken naar kwetsbare doelgroepen zich zeker inzetten om extra aandacht te besteden tijdens warme dagen zoals: apothekers, sportclubs, kinderdagverblijven, mutualiteiten, bibliotheken, artsen, psychologen, lokale dienstencentra, scholen, bedrijven,...

5 belangrijke boodschappen tijdens de warme dagen

1. Drink voldoende

2. Hou jezelf koel

 • Zoek koele plekken op en vermijd de zon.

 • Verplaats inspanningen naar een koeler moment van de dag.
 • Draag lichte, loszittende, lichtgekleurde kledij.
 • Koel je lichaam af (lauwe douche, (voeten)bad, ...).
 • Draag een hoofddeksel.

3. Hou je huis koel

 • Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.
 • Gebruik zonwering (rolluiken, luifels, gordijnen, ...).
 • Gebruik een ventilator, die kan helpen om de ruimte te verkoelen.
 • Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (fornuis, oven, computer, ...).
 • Is het binnen toch te warm? Verplaats je naar een koelere plek buitenhuis

4. Zorg voor anderen

 • Ga op warme dagen eens langs bij ouderen en zorg dat ze hun woning koel houden en voldoende drinken. 
 • Zorg dat kinderen voldoende drinken en laat ze niet achter in een geparkeerde auto.
 • Hou de gezondheidstoestand goed in het oog. Herken de signalen

5. Bescherm je tegen de zon

 • Draag een hoofddeksel en zonnebril. 
 • Smeer je herhaaldelijk in met zonnecrème.
 • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tijdens het middaguur wanneer de zon het sterkst is.

Info per doelgroep

Kinderen

Kinderen tot 17 jaar zijn hier extra gevoelig aan. Hun gedrag is minder aangepast of hun lichaam reageert anders op warmte dan volwassenen. Daardoor lopen ze meer risico op gezondheidsproblemen. Kinderen onder 3 jaar zijn nog gevoeliger, omdat het systeem dat hun lichaamstemperatuur regelt nog niet is volgroeid.

Ouderen

Ouderen hebben vaker een verminderd dorstgevoel, het systeem dat hun lichaamstemperatuur regelt werkt minder goed, en ze hebben een slechtere werking van hun nieren, hart- en bloedvaten. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor hittestress.

Chronisch zieken

Bij mensen die al met gezondheidsproblemen kampen, kunnen deze verergeren of kan het helingsproces schade oplopen. 

Sociaal geïsoleerden

Sociaal geïsoleerden missen vaak de sociale controle die hen naar het juiste gedrag stuurt. Maar liefst 92 procent van de hitte slachtoffers zijn alleenstaanden.

Sporters

Sporters zijn extra kwetsbaar in deze periode. Bijna jaarlijks vallen er tijdens sportactiviteiten in zomerse omstandigheden warmteslachtoffers ten gevolge van oververhitting en/of uitdroging. Tijdens sportactiviteiten lopen deelnemers een hoger risico door de langdurige blootstelling aan warmte.

Inspirerende acties

Toiletstickers

Op warme dagen is het belangrijk om voldoende water te drinken. De kleur van je urine geeft aan of je voldoende drinkt. Hang deze informatieve affiche op in toiletten en zet mensen aan om voldoende te drinken op warme dagen.

Infostand

Installeer een infostand met gratis water en infomateriaal  rond warme dagen.
 

Drinkflessen personeel

Voorzie een herbruikbare drinkfles voor personeelsleden. Geef een infofolder van warme dagen bij de drinkfles en plaats tijdens de zomermaanden een affiche van warme dagen bij de waterautomaat of kraan. 

water 3

Molentje

Het windmolentje staat centraal in de campagne Warme Dagen. Iedereen associeert de kleurrijke windmolen met strand, zomer en zon. Een positieve noot tijdens te warme dagen, want wind brengt verfrissing. Je kan de folders van warme dagen omvormen tot windmolentjes. Laat het windmolentje leven in lokale acties en herinner mensen zo aan de zomerboodschap: draag zorg voor anderen én voor jezelf.  

Meer info

Bezoek zeker de website van Warme dagen voor meer informatie: www.warmedagen.be  

ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31