Warme dagen: materialen en inspiratie voor thuis- en mantelzorg

 • 14 juni 2021

Beste thuiszorgdienst of thuisverpleegkundige,

Beste mantelzorger,

 

Na een fris voorjaar geeft de zon ons terug een zomers gevoel. Volgens het KMI zullen de temperaturen verder oplopen tot boven de 25°C. Iedereen en zeker de meest kwetsbaren onder ons, kan dan gezondheidsklachten ontwikkelen door hittestress, zeker als er langere tijd hoge temperaturen voorspeld worden. In combinatie met verminderde immuniteit (bvb door COVID-19 of door een andere infectie of ziekte) of eventuele luchtverontreiniging in de vorm van fijn stof of hoge ozonwaardes kan deze hittestress onze gezondheid nog meer onder druk zetten. Dit kan leiden tot milde klachten zoals buik- of spierkrampen, hoofdpijn…, maar ook tot medische noodsituaties zoals een hitteberoerte of hitteslag die indien onbehandeld op korte tijd tot de dood kan leiden. Jammer genoeg vielen er in de zomer van 2020 opnieuw heel wat doden te betreuren tijdens en kort na de hittegolf (een oversterfte van 37% in augustus 2020!). Door samen de juiste informatie te verspreiden en de juiste maatregelen te nemen, willen we dit soort situaties graag vermijden.

 

Ongetwijfeld heb jij op warme dagen al aandacht voor de meest kwetsbaren. Maar wist je dat er heel wat informatie en kant en klare materialen beschikbaar zijn om jou hierbij te ondersteunen? Je vindt ze op de website www.warmedagen.be en hieronder lijsten we graag enkele interessante links op, zodat jij vlot aan de slag kan.

 

Bestel gedrukte materialen via het bestelformulier. Doe dit zo snel mogelijk, want de levertijd kan oplopen. Bijzonder aan te bevelen zijn:

 • De contact- en medicatiefiche. Deze kan je met de cliënt/patiënt invullen. Zo kan iedereen die de hulp van een dokter wil inroepen voor deze persoon vlot de contactgegevens van de huisarts en de lijst met medicatie terugvinden. Dat maakt efficiënte hulp mogelijk bij gezondheidsklachten op erg warme dagen.
 • Een scheurblok met drankkaarten: aan de ene kant kan je aanduiden hoeveel glazen water of tassen ongezoete koffie of thee de cliënt drinkt en aan de andere kant staan de belangrijkste aanbevelingen voor warme dagen. Handig als aanleiding om in gesprek te gaan met je cliënt.
 • De affiche  ‘Hoge temperaturen? Denk aan je buren’ of de informatieve affiches doelgroep ‘kinderen’ of ‘ouderen’.

 

Je kan ook materialen downloaden, zoals sociale mediaberichten, afbeeldingen of de ‘urinemeter-affiche’, want hoe lichter je urine, hoe beter! Hang deze affiche gerust in de buurt van de WC als geheugensteuntje om voldoende te drinken.

 

Inspiratie voor een efficiënt warmte-actieplan vind je op Thuiszorgdiensten en mantelzorgers - Warme dagen​. Hier kan je nu al een leidraad terugvinden speciaal voor thuiszorgdiensten en mantelzorgers met hierin onder meer tips om probleemsituaties te voorkomen, te herkennen en correct aan te pakken. Je vindt hierin ook informatie over de mogelijke wisselwerking van hoge temperaturen en medicatie. Deze webpagina wordt binnenkort uitgebreid met extra ondersteuningsmiddelen.

 • WarmeDagen_thuiszorg (681 kB) – leidraad 
 • Hulpmiddelen in opmaak​
  • Powerpoint-presentatie met samenvatting van de leidraad: te gebruiken voor vorming of bij overleg​
  • Leidraad voor telefoongesprekken​
  • Flyer voor thuiszorgwerkers​

 

Ook op de webpagina Ouderen - Warme dagen​ vind je informatie die voor jou nuttig of inspirerend kan zijn:

 

Krijg je vragen van mensen over het koel houden van hun woning? Je vindt tips op Hoe afkoelen bij warm weer - Warme dagen en op Hou je huis koel | Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen (bouwwijs.be).

 

Tot slot geven we graag nog mee welke bijzondere aandachtspunten er van kracht zijn door de COVID-19-pandemie in combinatie met warme dagen. Je vindt deze informatie steeds up to date op warmte en corona - Warme dagen. Je vindt hier onder andere welke groepen extra kwetsbaar zijn, hoe je kan ventileren en verluchten op warme dagen én er wordt aandacht gevraagd voor zorgpersoneel. Want ook bij oplopende temperaturen moeten persoonlijke beschermingsmiddelen correct gebruikt en gedragen worden, maar hierdoor zijn de medewerkers kwetsbaarder voor hittestress! Bekijk dus zeker de tips voor zorgorganisaties en zorgpersoneel.

 

Wil je graag ondersteuning op maat? Heb je vragen? Contacteer Inge Vervondel van Logo-Waasland vzw via e-mail naar inge.vervondel@logowaasland.be.