Welke quarantaine- en isolatieregels zijn er nu nog?

  • 17 maart 2022

Op 9 maart heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) een test-, quarantaine- en isolatiestrategie goedgekeurd voor de (middel)lange termijn op basis van twee scenario's en drie niveaus.
 
Het eerste scenario wordt gekenmerkt door de circulatie van een variant met een lage verhouding tussen de ernst van de ziekte en het aantal gevallen, zoals de huidige Omikronvariant.

Het tweede scenario betreft de circulatie van een variant met een hoge en/of onbekende verhouding tussen de ernst van de ziekte en het aantal gevallen, zoals bij Delta. Binnen elk scenario worden drie niveaus van viruscirculatie onderscheiden, gebaseerd op een analyse van de situatie door de Risk Assessment Group (RAG). Meer informatie over de strategie is beschikbaar in een nota hier.

Momenteel bevinden we ons op niveau 2 (van scenario 1), dit betekent dat de circulatie van het virus nog steeds hoog is.

Welke regels moeten we dan volgen?

Ziek

Personen met symptomen moeten zich blijven testen, en isoleren wanneer ze positief zijn. Belangrijk: de test moet een PCR-test of Rapid Antigen Test (RAT) zijn die wordt afgenomen door een zorgmedewerker. En positieve zelftesten moeten nog steeds bevestigd worden door een PCR-test of RAT zolang de testcapaciteit dit toelaat. Huisartsen kunnen een zelftest ook registreren als een positieve RAT zonder deze test te herhalen.

De duurtijd van isolatie blijft 7 dagen gevolgd door 3 bijkomende dagen van voorzichtigheid.

Hoog-risicocontact

  • Voor hoog-risicocontacten binnen het huishouden gelden enkel nog bepaalde maatregelen, zoals: een sterke aanbeveling om een mondmasker te dragen voor alle contacten buiten het huishouden gedurende 7 dagen na het hoog-risicocontact of, indien het mondmasker niet mogelijk is, dagelijks een zelftest te doen. Deze aanbeveling geldt voor alle personen van 6 jaar en ouder, ongeacht de vaccinatiestatus.
  • Voor hoog-risicocontacten buiten het huishouden gelden algemene hygiëne- en preventieregels (bv. het vermijden van contact met een persoon die risico loopt op ernstige ziekte).
  • Personen die een verhoogd risico lopen op ernstige COVID-19 omwille van immunosuppressie kunnen eveneens na een hoog risicocontact een PCR-test aanvragen via hun behandelende arts.  

De nieuwe regels zijn van toepassing vanaf donderdag 17 maart.