Bereikbaarheid en toegankelijkheid van de vaccinatiecentra ELZ Scheldekracht

  • 17 maart 2021

Om zo veel mogelijk mensen in het vaccinatiecentrum te kunnen vaccineren, hebben de vaccinatiecentra van ELZ Scheldekracht in samenwerking met de betrokken gemeenten alles op alles gezet om hun bereikbaarheid en toegankelijkheid te verhogen.

Binnen eerstelijnszone Scheldekracht zijn er twee vaccinatiecentra: één in Wachtebeke en één in Wetteren.

  • De inwoners van Wachtebeke, Lochristi, Destelbergen en Laarne worden doorverwezen naar het vaccinatiecentrum in Wachtebeke.
  • De inwoners van Merelbeke, Melle, Wetteren en Wichelen worden doorverwezen naar het vaccinatiecentrum in Wetteren.

Bereikbaarheid

Er zijn heel wat mogelijkheden voorzien qua vervoer om zoveel mogelijk mensen naar het vaccinatiecentrum te helpen.

Op de websites van de gemeenten vind je alvast een opsomming van alle mogelijkheden die er zijn: fietsroutes, trein- en busverbindingen, informatie over de autoroute en het parkeren.

Klik hier voor de link naar de opsomming van jouw gemeente:

Via bovenstaande linken kan je tevens uitgewerkte grondplannen van de vaccinatiecentra (en hun omgeving) bekijken. Je kan hier ook de aangeduide parkingzones bekijken.

Wie het openbaar vervoer neemt om zich te verplaatsen naar het vaccinatiecentrum, zal zijn ticket niet hoeven te betalen. Je moet hiervoor contact opnemen met het lokale callcenter wanneer je je uitnodiging hebt gekregen. Het nummer van het lokale callcenter vind je op je uitnodiging terug. Voor de trein biedt NMBS vanaf zaterdag 21 maart een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan zowel voor de eerste als de tweede prik worden aangevraagd.

Het betreft:

  • een heen- en terugticket
  • geldig op de dag van de vaccinatie
  • alleen geldig in tweede klas

Het aanvragen van een gratis treinticket kan via de website van NMBS, de app, een automaat aan het station of een loket.  Wanneer je controle krijgt toon je je vaccinatie-treinticket en de bevestiging van je afspraak (papier, mail of sms) met de datum en het tijdstip van je vaccinatie. Klik hier voor meer info.

NIEUW! Aan het station in Wetteren kan je nu ook overstappen op een gratis taxidienst. Een chauffeur brengt je dan de laatste 800 meter tussen het station en het vaccinatiecentrum. Je vraagt deze rit op voorhand aan via het lokale callcenter. Het telefoonnummer van het callcenter staat op je uitnodiging.  

Deze taxidienst vervangt de vroegere pendelbus die reed t.e.m. de week van 19 april. De taxidienst is altijd beschikbaar wanneer het vaccinatiecentrum open is.

Heb je zelf geen vervoer? Pols gerust bij je prikpartner, vrienden, buren of familie. Durf hulp vragen!

Voor wie extra hulp nodig heeft om naar het vaccinatiecentrum te geraken en geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer of een eigen netwerk, zijn er tal van mogelijkheden:

  • Maak je al gebruik van vervoer via je mutualiteit, de dienst gezinszorg, de Minder Mobielen Centrale,… ? Neem dan tijdig contact op met de organisatie waar je al lid van bent.
  • Nog nooit eerder gebruik gemaakt van bovenstaande mogelijkheden? Neem dan contact op met het lokaal callcenter. Zij helpen je verder.

Toegankelijkheid

Bij aankomst zijn er voldoende opties voorzien om mensen af te zetten bij de ingang en te laten begeleiden door een steward. Hiervoor is er een soort brengzone voorzien. Er zijn ook rolstoelen voorzien om bijvoorbeeld van de parking naar het centrum te geraken, maar ook voor binnen de vaccinatiecentra. Wachttijden kunnen overbrugd worden door te zitten. Stewards begeleiden je hier ook waar nodig. Zelf mag je ook één begeleider meenemen wanneer dit echt nodig is. Na de vaccinatie kan je begeleider je met een rolstoel aan de uitgang ophalen en weer brengen naar de voorbehouden parking die tussen ingang en uitgang gelegen is.

Om grondplannen met aangeduide parkingzones te bekijken, klik hierboven op de linken bij 'bereikbaarheid'.

Nog vragen?

Bekijk hier veelgestelde vragen waar nog meer informatie, ook over de bereikbaarheid en toegankelijkheid, kan worden teruggevonden.

Aan de zorgprofessionals

Bovenstaande informatie mag verspreid worden zodat jullie bezorgde patiënten/cliënten hier rond kunnen geruststellen en motiveren om naar de vaccinatiecentra te komen.