Mantelzorgverenigingen
In Vlaanderen zijn er zes erkende mantelzorgverenigingen die de belangen van de mantelzorgers verdedigen en hen informeren.
Lidmaatschap is gratis!
Doelgroep:
- Mantelzorgers
- Zorgbehoevenden (die thuis verblijven en/of opgenomen zijn in een residentiële voorziening - woonzorgcentrum/psychiatrische instelling/...)
Wat bieden de verenigingen?
- Informatiesessies en vormingsmomenten rond verschillende thema’s zoals: op welke premies en tegemoetkomingen men recht heeft, welke diensten ondersteuning bieden in de thuiszorg, hoe men beter voor zichzelf kan zorgen, hoe zorg niet te laten ontsporen, hoe financiële afspraken te maken in de thuiszorg en hoe de woning aangepast kan worden.
- Lotgenotencontact: dit wordt ook wel eens ‘mantelzorgcafé’ genoemd omdat het een gezellig samenzijn is met andere mantelzorgers. Het uitwisselen van ervaringen bij een kop koffie of een ander drankje kan deugd doen. Soms worden deze bijeenkomsten gecombineerd met informatiemomenten.
- Luisterend oor: de mantelzorgverenigingen staan klaar om te antwoorden om vragen te beantwoorden of gewoon een luisterend oor te bieden. Elke vereniging is telefonisch bereikbaar.
- Publicaties, magazine en/of nieuwsbrief: de verenigingen hebben een uitgebreid aanbod aan publicaties met getuigenissen, pakkende verhalen en/of interessante informatie over mantelzorg. Ze informeren hun leden via een eigen magazine met nuttige informatie en tips.
- Mantelzorgvakantie: op vakantie gaan is als mantelzorger niet vanzelfsprekend. Sommige verenigingen bieden vakanties aan met aangepaste begeleiding en activiteiten, waar men samen met de persoon waarvoor men zorgt, van kan genieten.
- Beleidswerk: de verenigingen behartigen de belangen van mantelzorgers en geven hun een stem in het beleid.
- Sensibilisering: de mantelzorgverenigingen organiseren sensibiliserende acties om mantelzorg op de maatschappelijke agenda te plaatsen. Een voorbeeld is de Dag van de Mantelzorg: waarbij mantelzorgers jaarlijks op 23 juni in de bloemetjes worden gezet.
Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg
Hoewel 9 op 10 van de Vlaamse mantelzorgers hun hulp als zinvol ervaren, is zorgen voor anderen vaak emotioneel en fysiek veeleisend. De helft van de mantelzorgers ervaart emotionele belasting, terwijl een kwart van hen fysieke belasting ondervindt. Om hen te helpen de zorg vol te houden, werken de erkende mantelzorgverenigingen en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg aan vijf projecten binnen het Vlaams Mantelzorgplan:
1. Mantelzorg op het werk
7 op de 10 mantelzorgers combineert de zorg met een job. Dit project sensibiliseert werkgevers om rekening te houden met deze groep werknemers en biedt infosessies en opleidingen rond het ontwikkelen van een mantelzorgvriendelijk beleid.
2. Jonge mantelzorgers
Dit project streeft naar gelijke kansen voor jonge mantelzorgers en richt zich op bewustmaking en initiatieven binnen het onderwijs om hen beter te (h)erkennen en ondersteunen.
3. Psychosociale hulp voor mantelzorgers
Mantelzorgers zijn zo vaak gefocust op de zorg voor een ander dat hun eigen noden en behoeften op de achtergrond raken. Dit project bevordert het bespreekbaar maken van psychische noden en stimuleert laagdrempelige psychosociale ondersteuning voor mantelzorgers.
De website is geoptimaliseerd om mantelzorgers snel en eenvoudig toegang te geven tot de nodige informatie. Zo worden zij wegwijs gemaakt in de soms complexe regels en instanties.
5. Mantelzorgers betrekken bij scharniermomenten
Scharniermomenten in de zorg, zoals een opname in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, zijn ook voor mantelzorgers ingrijpend. Dit project sensibiliseert professionals om mantelzorgers zoveel mogelijk te betrekken bij het zorgproces en beslissingen over de zorg van hun naaste.