Wil je op de hoogte blijven van dit project?

Schrijf je dan zeker in voor de Overhoop nieuwsbrief!

Inschrijven

Wat is Overhoop?

OverHoop is een project van de Koning Boudewijnstichting dat in opdracht van de Vlaamse Overheid en met de hulp van professionele en informele actoren in Vlaanderen en Brussel bouwt aan meer preventie en een versterkte aanpak van ontwikkelingstrauma en de ingrijpende gebeurtenissen die daaraan voorafgaan.

Kinderen worden groot met vallen en opstaan. Maar wat als opstaan plots moeilijker gaat door een ingrijpende stressvolle gebeurtenis? Bijvoorbeeld omwille van een ouder met een verslavingsproblematiek, emotionele of fysieke verwaarlozing, een echtscheiding of een ouder die overlijdt?

Onderzoek leert dat 12% van de kinderen vier of meer negatieve ervaringen meemaakt. De opeenstapeling van ingrijpende gebeurtenissen kan leiden tot ernstige verstoring van het stresssysteem van kinderen. Zonder preventie of tijdige hulp van buitenaf, worden vertrouwensrelaties dan een mogelijke bron van angst, stress en onveiligheid en komt de goede ontwikkeling van kinderen in het gedrang. Ontwikkelingstrauma hypothekeert de levenskwaliteit en de gezondheid, ook op latere leeftijd, en kan worden doorgegeven van generatie op generatie.

OverHoop wil eerstelijnsactoren houvast bieden om zelf via gerichte samenwerking en met werkzame methodes en interventies aan de slag te gaan rond ontwikkelingstrauma en dit van preventie tot herstel. Want waar negatieve ervaringen diepe sporen nalaten, doen positieve dat evenzeer. De eerste lijn kan daarin samen met andere partners een belangrijke rol spelen.

Er werden door de Koning Boudewijnstichting 10 projecten uitgekozen die in 2024 mogen mee helpen dit thema meer op de kaart te zetten. Onze eerstelijnszone diende samen met Familieplatform en Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling een projectaanvraag in. Dit onder de naam "Veerkrachtondersteuning voor kinderen en jongeren in bijzondere omstandigheden".

Eind november 2023 werden we gecontacteerd dat wij één van de 10 gelukkigen zijn die onze schouders mee onder dit project mogen zetten. Hieronder wordt ons project toegelicht, de andere projecten vind je terug op deze pagina van de KBS.

Ons project - Veerkrachtondersteuning voor kinderen en jongeren in bijzondere omstandigheden

In ons OverHoop project zetten we volop in op het versterken van veerkracht bij kinderen en jongeren die opgroeien in bijzondere omstandigheden. Veerkracht verwijst naar iemands mogelijkheden om, ondanks een moeilijke situatie, toch overeind te blijven of terug recht te krabbelen. Veerkracht gaat over het kunnen beschikken over voldoende ondersteunende factoren als buffer tegen een (langdurig) negatieve impact van een moeilijke situatie. Net omdat eerstelijnsprofessionals zo dicht bij gezinnen staan, zijn zij de actoren bij uitstek om bijzondere omstandigheden te detecteren en kunnen zij door een veerkracht bevorderende benadering ervan een groot verschil maken voor kinderen, jongeren en ouders.

Het project heeft dan ook tot doel om eerstelijnsactoren bij deze taak gericht te ondersteunen, onder meer door het voorzien van concrete handvatten en vorming. De Kindreflex en Familiereflex zijn daarbij inhoudelijk richtinggevende kaders. Als Eerstelijnszone Dender werken we hiervoor intensief samen met het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) en met Familieplatform. Ook het Agentschap Opgroeien en CGG Schelde Dender Waas zijn belangrijke partners in dit project. Een minder inhoudelijke partner in dit project is Vivel. Zij volgen ons project mee op en bieden ondersteuning bij een mogelijke uitrol in andere eerstelijnszones.

Wie graag op de hoogte blijft van de OverHoop initiatieven of wie graag actief participeert, bijvoorbeeld door deelname aan inhoudelijke werkgroep, is meer dan welkom om ons dat nu alvast laten weten via het formulier onderaan deze pagina.

Wil je meer weten over de Kindreflex? www.kindreflex.be

Wil je meer weten over de familiereflex? www.familiereflex.be

Doe je mee met Overhoop?

  • Ken je een bestaand aanbod, tools of wil je je noden bekend maken rond veerkrachtondersteuning?
  • Ben jij iemand die (voor jouw organisatie) interesse heeft in een opleiding rond de veerkrachthelpers en/of de kindreflex?
  • Zie jij op een andere manier jouw engagement?

Vul dan onderstaand formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk!

Doe je mee met Overhoop?

Interactieve workshops

Hieronder vind je de aankomende interactieve workshops binnen het Overhoop project.

  • Infosessie

Organisatie:

Familieplatform, VECK, Opgroeien, CGG Schelde Dender Waas, Vivel, Koning Boudewijnstichting

-

Gratis interactieve workshop door VECK rond de noden bij nulde- en eerstelijnsprofessionals omtrent...

Webinar: Infosessie Overhoop

Op dinsdag 27/02 organiseerden we een middagwebinar waarin we hebben geïnformeerd over het Overhooproject in onze ELZ Dender. Daarnaast deden we een oproep en zijn we op zoek naar (zelfstandige) hulp- en zorgverleners, organisaties, ... die op één of andere manier willen meewerken aan het project. Dit kan door informatie, tools, ... aan te leveren, deel te nemen aan één van de focusgroepen of je interesse opgeven voor de vormingen in het najaar. Meer info lees je verder op deze pagina.

Herbekijken van de webinar en powerpoint

Volgende zaken kwamen tijdens dit webinar aan bod:

  • Wat is Overhoop? Wat is het doel? Wat is de doelgroep?
  • Ontstaan project Overhoop in ELZ Dender
  • Partners Overhoop
  • Overhoop in ELZ Dender: Doelstellingen? Wat kan je verwachten? Op welke manier wordt het uitgerold?
  • Doe je mee? - Mogelijkheid tot vragen

De powerpoint van dit webinar vind je hier terug:

De opname van het webinar vind je dan weer hier terug:

Video's

Documentatie Overhoop

Hier vind je de reeds beschikbare documenten van het project terug zoals folders, flyers, ... die via de Koning Boudewijnstichting of Familieplatform, VECK of één van onze partners beschikbaar zijn.

Dubbelinterview met Vivel rond Overhoop

Onze partners zijn ....

Logo familieplatform

Familieplatform is een kennis- en expertisecentrum voor en door familieorganisaties. Familieplatform begeleidt zorgorganisaties in de (verdere) uitbouw van een familievriendelijk beleid. Daarbij is er speciale aandacht voor kinderen van ouders met een psychische of afhankelijkheidsproblematiek (KOPP/KOAP). De expertise rond deze thematiek zal in het OverHoop project ingezet en verruimd worden naar de bredere doelgroep van kinderen en jongeren die opgroeien in bijzondere omstandigheden.

Logo VECK
Opgroeien
Vivel
KBS

Ons project bestaat enkel en alleen met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Overheid.