Waarover gaat het?

Met dit project trachten wij samen met de Universiteit Antwerpen, inzicht te verwerven in hoe mantelzorgers van personen met een psychosociale kwetsbaarheid ‘ontzorgd’ kunnen worden. Hierbij gaan we tevens op zoek naar de relevantie en impact van detectie en verwijzing via technologisch innovatieve mogelijkheden.

Motivatie van het initiatief

Psychosociale problemen bespreekbaar maken is niet altijd evident. Preventie en vroegdetectie zijn nochtans belangrijk. Binnen leerstoel PAZOE wordt getracht de grootste knelpunten en sterktes te onderzoeken met betrekking tot de opvolging en ondersteuning van mantelzorgers van personen met een psychosociale kwetsbaarheid op lokaal niveau. Hierbij wordt gezocht naar de kennis van bestaande projecten, kanalen en/of professionele hulpverlening in een welbepaalde zone en hoe deze best bereikt kunnen worden. Om dit te realiseren wordt ingezet op lerende netwerken. Deze worden georganiseerd met alle mogelijke stakeholders.
Beoogde uitkomstmaten voor het project:

  • Hulpverleners ondersteunen om het betrokken netwerk en zo ook de context van personen met een psychosociale kwetsbaarheid en hun mantelzorgers zichtbaar te maken.
  • De gezondheidsvaardigheden van mantelzorgers van personen met een psyhosociale kwetsbaarheid verbeteren, ter bevordering van hun eigen welzijn en dat van degene voor wie zij zorg dragen.
  • Technologische innovatie inzetten om tegemoet te komen aan hulpnood.

Meerwaarde voor Eerstelijnszone Middenkempen:

Door deelname aan het project zal de ELZ:

  • Samenwerking bevorderen tussen de betrokken stakeholders.
  • Beter zicht krijgen op relevante acties, initiatieven en innovatieve technologische instrumenten.
  • Beter zicht krijgen op de bestaande psychosociale problematiek voor mantelzorgers in de eigen ELZ.

Wil je graag deelnemen aan een leernetwerk?

email naar stafmedewerker@elzmiddenkempen.be